Home » Продукти против оплешивяване

Share This Post

Без категория

Продукти против оплешивяване

Продукти против оплешивяване

Продукти против оплешивяване

Ако сте суетен мъж, който забелязва намаляване на косата или се притеснявате от оплешивяване, първата стъпка е да насрочите посещение при лекар или дерматолог и да се уверите, че загубата на коса не е признак на по-сериозен здравен проблем. „Не всяка загуба на коса е косопад по мъжки модел“, обяснява д-р Васил Иванов, дерматолог, специализиран в косопад, който практикува във София.
Разстройство на щитовидната жлеза, автоимунно заболяване или дори проблем със скалпа може да са причина за линията на косата, наподобяваща тази на Брус Уилис в Умирай трудно 2.
Но повечето косопади са андрогенна алопеция, известна още като плешивост по мъжки модел, и за щастие (или не, в зависимост от вашата гледна точка), това е просто симптом на остаряване. За това козметичната и фармацевтичната промишленост предлагат редица продукти против оплешивяване.

След като започне оплешивяването по мъжки модел, то няма да спре, въпреки че скоростта, с която това се случва, е различна от човек на човек и зависи от генетиката. И тъй като загубата на коса е безкрайна, важно е да започнете лечението веднага щом линията на косата ви започне да ви притеснява. Ако търсите по-количествен показател, трябва да загубите половината от косата си преди човешкото око да забележи. За това е добре профилактично да се прилагат продукти против оплешивяване.

Говорихме с лекари и дерматолози за най-ефективните продукти за лечение на косопад, от локални и перорални лекарства като миноксидил (Rogaine) и финастерид (Propecia), до по-„естествени“ методи като серуми за скалпа и лазерни пръчици. (Разбира се, ако не ви пука за загубата на коса и сте добре да се насладите на принц Уилям и да си обръснете главата, направете го. Имаме някои препоръки за бръсначи и тримери за коса, които да ви помогнат в това отношение.)

Има 1001 продукта, за които се твърди, че спомагат за растежа на коса, но няма окончателно лекарство против плешивост.

Ще трябва да бъдете особено внимателни към шампоаните за растеж на косата и витамините: има по-малко доказателства в подкрепа на ефикасността на шампоаните за растеж на косата, които твърдят, че блокират DHT (дихидротестостерон), хормон, отговорен за свиването на космените фоликули, което в крайна сметка води до загуба на коса и в крайна сметка оплешивяване. Много е трудно да се повярва, че нещо, което се нанася върху скалпа и се изплаква, ще има някакъв забележим ефект.

Продукти против оплешивяване, като плазмени инжекции, богати на тромбоцити, активиране на стволови клетки и микроигли, за тях ще трябва да се консултирате със специализиран дерматолог. Но преди да се стигне до това, всички наши експерти казват, че си струва да разчитате на надеждни резерви като миноксидил и финастерид, в идеалния случай в тандем. Първият е полезен за предотвратяване на загубата на коса, а вторият за насърчаване на растежа.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Oбади се сега!