Home » Какво да правим със сухата и изтощена коса: причини, лечение и профилактика

Share This Post

Без категория

Какво да правим със сухата и изтощена коса: причини, лечение и профилактика

Qazami лесен начин да прикрием косопада

Наличието на суха коса е крайно неприятен проблем, който трудно се поддава на лечение. Не само трудно можете да постигнете желаната прическа, тъй като косъмът е прекалено желаната прическа, тъй като косъмът е прекалено жилав, тй като косъмът е прекалено жилав, тй като косъмът е прекалено жилав, тй като косъмът е прекалено жилав.

Причини за възникването на проблема “суха коса”

Фактори причиняват суха Множество Ø изтощена коса , но за щастие състоянието на косата Ви може значително да се подобри , ако използвате специални методи и препарати, които не биха я увредили допълнително.

Някои от причините за възникване на суха коса са по-податливи на лечение от други. Всъщност наличието на такъв проблем подсказва, че кожата не се справя достатъчно ефективно с производството на себум, чието предназначение е да овлажнява и защитава косата. Отделянето на достатъчно количество себум означава, че можете да се радвате на здрава коса, докато по-малкото количество от необходимото води до суха коса.

Интересно е да се отбележи, че много малък процент хора са генетично предразположени към суха коса. Обикновено причините за появата й са свързани с неправилно хранене (бедна на витамини, незаменими мастни киселини и други важни минерали храна) или със заболявания, като анемия.

Разбира се, съществуват и различни други причини за наличието на суха коса. Такива са:

  • Прекаленото излагане на слънце: ако се печете често през лятото или прекарвате по-голямата част от времето си на открито, слънчевите лъчи ще изсушат косата Ви.
  • Замърсители и смог: проблемът със сухата коса се среща предимно в големите градове, където пушеците на автомобилите и смогът от фабриките и предприятията уврежда косата.
  • Твърде агресивни шампоани за коса: някои шампоани съдържат много агресивни вещества, които в дългосрочен план изсушават косата, защото я лишават от защитния себум.
  • Изрусяване или често боядисване на косата: хората, които често се боядисват или използват перхидрол за изрусяване, имат суха коса, защото химикалите, съдържащи се в тези препарати, лишат косата от естествената й защита.

Лечение на сухата коса

В зависимост от причината за възникване на суха коса, можете да използвате най-различни препарати и методи за лечението на проблема. Дори и хората с генетична предразположеност към производството на по-малко себум могат да се възползват от тях, за да подобрят нейното състояние.

Кои са основните начини за лечение и профилактика на проблема със сухата коса:

  • Приемайте добавки за подхранване на косата: можете да ги намерите както на пазара, така и в билковата аптека. Някои билкови екстракти засилват растежа на косъма и сгъстяват косата.
  • Използвайте щадящи шампоани: когато избирате следващия си шампоан за коса, предпочитайте деликатни и овлажняващи шампоани с омекотяващи и успокояващи естествени билкови екстракти.
  • Използвайте подхранваща маска за суха коса: добрата маска за изтощена коса трябва да е богата на подхранващи екстракти, като масло от шеа, арганово масло, ленено масло и др. Нанесете я, като следвате указанията в опаковката, и я оставете да подейства, преди да я отмиете.
  • Направете необходимите промени в диетата си: изключете от менюто си животинските мазнини, пържените храни и захарта и ги заместете с пресни плодове и зеленчуци. Сушените плодове са богати на растителни мазнини, които са изключително полезни за косата.
  • Защитете главата си: ако се излагате продължително време на слънце, използвайте шапка и избягвайте да излагате кожата и косата на директно слънце през най-горещите часове.

Тези съвети значително ще подобрят състоянието на косата Ви, затова започнете да ги прилагате от. [/ vc_column_text] [/ vc_column] [/ vc_row]

Share This Post

Oбади се сега!